VODA V POTRAVE
Niektoré tekutiny nie sú dostatočným zdrojom vody pre organizmus. Medzi takéto nápoje patrí čierna káva a čierne čaje (obsahujú kofein), spôsobujú zvýšenú produkciu moču a teda účinkujú ako dehydratačný prvok. Čím viac takýchto nápojov je konzumovaných, tým viac a rýchlejšie pretečie voda cez organizmus.
Diétne nápoje obsahujú miesto cukru umelé sladidlá, ktoré vysielajú mozgu signály, že potrava (energia) je na ceste do žalúdka. Keďže sladidlá neobsahujú žiadne kalórie, neprichádza žiadna energia a mozog začne vysielať signály hladu. Tento jav zapríčiňuje, že ľudia konzumujúci diétne nápoje majú sklon k prejedaniu sa.
Ovocné džúsy nie sú najvhodnejším nápojom na doplnenie tekutín v organizme. Omnoho výhodnejšie je konzumovať celé ovocie, pretože toto obsahuje vlákninu a väčšie množstvo živín ako džús. Najvhodnejšie je piť džúsy riedené v pomere 1:1 (džús:voda), čím sa zníži obsah cukru v nápoji.
Všetky potraviny obsahujú určité množstvo vody, ktorého množstvo sa mení podľa spôsobu prípravy potravy. Vysoký obsah vody má čerstvé ovocie a čerstvá zelenina. Konzumáciou dostatku vhodných potravín je možné organizmu dodať až 1 liter vody. Voda získaná z čerstvého ovocia a zeleniny je tiež vhodným zdrojom ľahko využiteľných mikroživín pre organizmus.