AKO UPRAVOVAŤ HLADINU CHOLESTEROLU
Cholesterol sa v prirodzenej forme nachádza v našich telách, pretože je pre fungovanie organizmu nevyhnutný. Avšak cholesterol nie je len jeden. Poznáme hneď dva druhy cholesterolu, a to jeden, čo sa nachádza v ľudskom tele a druhý, ktorý je v potrave živočíšneho pôvodu.
Dobrý verzus zlý
Cholesterol v ľudskom organizme sa delí na dobrý a zlý. Zlý cholesterol označujeme aj anglickou skratkou LDL (low density lipoprotein), teda lipoproteín s nízkou hustotou. Tento cholesterol spôsobuje upchávanie ciev a dávajú sa mu za vinu srdcovo-cievne ochorenia. Jeho hladina by preto mala byť čo najnižšia. Dobrý cholesterol dostal skratku HDL (high density lipoprotein), a je pre naše zdravie veľmi dôležitý, preto by jeho hladina mala byť vysoká.
Ako znižovať zlý cholesterol?
Hladina zlého cholesterolu v krvi nezáleží len na strave, aj keď strava je práve jedným z veľkých vinníkov jeho zvýšenej hladiny. Okrem nej však svoju podstatnú úlohu zohrávajú aj pohyb, teda jeho nedostatok, fajčenie, ale i stres. To sú faktory, ktoré môžeme neustále oslabovať, bohužiaľ genetiku, vaše pohlavie či vek už nezmeníte, preto by ste ich mali poriadne zvážiť.
Ktoré chutné jedlá si môžete naložiť na tanier, aby ste bojovali so svojím cholesterolovým problémom?
NAŠI POMOCNÍCI
Orechy
Namiesto chipsov si k televízoru zoberte orechy. Možno a vám táto voľba nezdá ako najlacnejšia, avšak zdravie za to stojí. Vlašské orechy, ale napríklad aj mandle sú výbornou alternatívou nezdravých pochúťok. A nemusí ich byť veľa, denne stačí tretina šálky očistených orechov.
Ovsené vločky
Kupujete ovsené vločky pre svojho psa a miešate mu ich do jedla? Vynikajúca voľba, robíte to predsa pre jeho zdravie. Teraz však k zdraviu vášmu – ochutnajte ovsené vločky aj vy. Pridajte si ich do jogurtu a získate sýte raňajky, alebo vyskúšajte ovsené placky, či kašu. A keď sa vám vločky prejedia, vyskúšajte fazuľu, ružičkový kel, jablká, hrušky, jačmeň či slivky.
Ryby
Ryby sú skutočným prameňom zdravia a dokonca aj dlhovekosti. Nie jedna štúdia potvrdila, že ľudia, ktorí do svojej stravy zaradili mnoho rýb trpia chorobami srdca omnoho menej. Ryby, a predovšetkým tie morské, znižujú hladinu zlého cholesterolu, bojujú proti vysokému tlaku a zabraňujú vzniku krvných zrazenín. Pri znižovaní cholesterolu sa obráťte „o pomoc“ hlavne na makrely, pstruhov, slede, sardinky, tuniaka a lososa. Doprajte si rybu tri krát do týždňa.
Zelenina a ovocie
A už sme v kategórií, ktorá nie je až taká obľúbená. Nech je vaša sympatia k ovociu a zelenine akákoľvek, jedno je isté – sú zdravé a treba ich konzumovať denne. Pri vysokej hladine cholesterolu je to nevyhnutné. Nemusia to byť veľké dávky, stačí ku každému jedlu miska zeleniny, či ovocie na olovrant a desiatu. Medzi najúčinnejších bojovníkov s cholesterolom patria jablká, citrusy, mrkva, sladké zemiaky, ale aj kapusta.