Cholesterol v rastlinách ?
Iste si ešte zo školy pamätáte, že rastliny neobsahujú cholesterol. Obsahujú však molekuly látok, ktoré sa naň veľmi podobajú. Sú to fytosteroly. Spolu s cholesterolom patria do rodiny látok nazývaných „steroly“. Z hľadiska chemickej štruktúry sú fytosteroly a cholesterol takmer identické. I tieto malé rozdiely v ich štruktúre však spôsobujú veľmi rozdielne pôsobenie na oganizmus. Živočíšne steroly – medzi ne patrí aj cholesterol – zvyšujú hladinu cholesterolu v krvi, a tým aj riziko srdcových chorôb. Rastlinné steroly – fytosteroly – pomáhajú znižovať hladinu cholesterolu v krvi, a preto tiež znižujú riziko chorôb srdca. Niektoré štúdie naznačujú, že majú aj protirakovinové účinky.
Približne 40% cholesterolu, ktorý skonzumujeme, sa vstrebe. Väčšina fytosterolov, ktoré prijmeme (až 90%), sa však nevstrebe. A to je dôvod, prečo sú pre nás dôležité. Keď prechádzajú tráviacim traktom, svojou prítomnosťou zabraňujú cholesterolu, aby sa vstrebal. To je jeden zo spôsobov, ako znižujú hladinu cholesterolu v krvi. Fytosteroly navyše bránia opätovnému vstrebaniu cholesterolu, ktorý produkuje naša pečeň, čím zároveň tiež prispievajú k znižovaniu cholesterolu v krvi.
Prítomnosť fytosterolov v hrubom čreve má pravdepodobne ochranný účinok proti rozvoju rakoviny hrubého čreva. Najviac fytosterolov sa nachádza v rastlinných olejoch (v repkovom, olivovom, ľanovom, sezamovom, kukuričnom, slnečnicovom), v mandliach, arašidoch, kešu orieškoch, sezamových alebo slnečnicových semienkach, vo figách, v hrachu, v sóji. Alebo nelúpanej ryži.